Dier N Plezier Driebergen

Verzorging

Verzorging en gezondheid van de hond

Bij de verzorging van een hond komt veel kijken. Op de eerste plaats komt natuurlijk de voeding. En ja wat zijn daar veel verschillende variaties op gekomen de afgelopen jaren. Vaak hoor ik nog de verhalen van : “vroeger at de hond gewoon met de pot mee en is ook oud geworden”. Ja dat klopt, maar toch zijn er in de loop der jaren veel onderzoeken gedaan naar voeding voor de hond. Ook met name voor de verschillende types hond. Hierbij heb ik het niet over de verschillende rassen. Om de hond fit en gezond te krijgen en te houden zijn goede voeding en gepaste beweging van bijzonder belang. Honden zijn van nature carnivoren, dat betekend vleeseters.

Beweging

Ook een belangrijk punt bij de verzorging van de hond is de beweging. Dit word vaak door mensen onderschat. Een hond moet ook zijn dagelijkse rondje kunnen lopen en lekker zijn benen kunnen strekken. Wat passend is voor uw hond hangt af van zijn leeftijd, zijn bouw en zijn gezondheid. Een jonge pup mag en kan nog niet zoveel lopen als een oudere hond. De regel voor de pup is 5 min lopen per maand leeftijd. Bij een oudere hond (senior) houden we eigenlijk aan liever vaker een rondje dan een langer rondje. Dit om de soepelheid in de gewrichten de behouden. Elke dag vrije beweging waarin de hond zich kan uitleven tijdens rennen, springen, snuffelen en spelen met andere honden is belangrijk om het dier fit en gezond te houden.
 

Dierenarts

Naast de juiste voeding en beweging zijn er nog een aantal factoren die belangrijk zijn voor de gezondheid van uw hond. Eén daarvan is de jaarlijkse controle bij de dierenarts. Bij deze controle wordt de hond nagekeken en krijgt de hond de nodige entingen. De volwassen hond wordt elk jaar gevaccineerd met de cocktail enting. Deze beschermt tegen Hondenziekte, Parvo, Hepatitis, Parainfluenza, Adenovirus type 2 en de Ziekte van Weil. Naast deze entingen kan aanvullend de kennelhoest enting en de rabiës enting gegeven worden. De laatste is verplicht als de hond mee naar het buitenland gaat.

 

De zomer; begin van de tekentijd.


Vlooien en teken

De vlo is een parasiet waar de meeste dierenbezitters weleens mee te maken hebben gehad. Voor de bestrijding van de vlo is het belangrijk dat er regelmatig en goed doordacht behandeld wordt, meestal met verschillende producten. Belangrijk is het om vlooien te voorkomen dan ze te moeten bestrijden.

Daarom is het goed om uw hond preventief te behandelen tegen vlooien en teken. De tekentijd begint vaak weer als het weer warmer word en de honden weer lekker in het bos rond lopen. In de winter zal de hond preventief tegen de vlooien behandeld moeten worden, dit omdat door onze lekkere verwarming in huis de vlo blijft leven.

De preventieve bestrijding is voorkomen dat een vlo die op de hond is gekomen zich niet kan vermenigvuldigen. De vlo leeft gemiddeld 2 tot 4 weken. Dit kan door middel van de Frontline Combo®,Fiprospot® of Advantage®. De Frontline combo® en Fiprospot® werken ook tegen teken.

Heeft uw hond toch een vlooieninfectie opgelopen dan kan dat behandeld worden met de Frontline spray® of de Defendog. Deze spray moet dan over de ruglijn gesprayd worden om zo de vlooien sneller aan te pakken. Naast de behandeling van het dier zal ook de omgeving moeten worden aangepakt. De slaapplaats van de hond moet goed warm gewassen worden en de verdieping waar de hond leeft, dit is meestal de benedenverdieping, zal behandeld moeten worden met een omgevingsspray bijvoorbeeld de Bio omgevingsspray® spray werkt doeltreffend. Met deze omgevingsspray doorbreekt u de cyclus van de vlo en kunnen ze zich niet meer vermenigvuldigen. Daarnaast dient u de omgeving waar u gesprayed heeft vaak te stofzuigen.

Ook is het van groot belang dat uw hond tekenvrij is. Door de warmere zomers kunnen ook teken uit zomerse landen in ons land overleven. Deze brengen weer ziektes met zich mee. Deze ziektes kunnen zelfs levensbedreigend zijn.

Eén van de bekendste ziektes is de Ziekte van Lyme. De teek heeft minstens 17 uur nodig om zijn speeksel met daarin de Borrelia-bacterie, de verwekker van Lyme, over te brengen. Dagelijks de hond in de zomermaanden controleren is zeer zinvol.

Andere door teken overgedragen ziekten zijn zeldzamer. Het gaat dan om Babesiosis en Ehrlichiose. Beide ziekten komen in Nederland niet voor, maar worden meegebracht uit zuidelijke vakantiegebieden.

Dit allemaal bij elkaar maakt het dus heel belangrijk de hond minder aantrekkelijk te maken voor deze parasieten.

Ook als u met uw huisdier naar het buitenland gaat is het raadzaam extra preventie te bieden aan uw hond. Denk aan bijvoorbeeld een Scalibor Band®,deze is voor het buitenland het meest effectief in samenwerking met de Frontline Combo®. De Scalibor Tekenband® beschermt de hond ook tegen de zandvliegjes. Deze kunnen in landen van Zuid-Europa de ziekte Leishmania veroorzaken.

Wormen

Onze honden en katten kunnen vaak ook besmet zijn met wormen, dit zijn meestal Spoelwormen en Lintwormen. Ook Zweep- en Haakworminfecties komen voor. Het meest gekregen antwoord op de vraag of de hond of kat regelmatig wordt ontwormd is “mijn hond/kat heeft geen wormen, ik zie nooit wormen in de ontlasting”. Uw hond of kat kan een worminfectie hebben zonder dat u het weet. Juist daarom is het belangrijk om regelmatig te ontwormen. De hond of kat kan ziek worden van deze wormen, maar wij kunnen zelf ook besmet worden met de spoelworm die honden en katten bij zich dragen. Vooral voor kinderen kan een spoelworminfectie nadelige gevolgen hebben. De larven kunnen zelfs blindheid bij kinderen veroorzaken! Omdat wij in nauw contact leven met onze huisdieren is het dus belangrijk dat we ze regelmatig ontwormen.

Spoelworm

De spoelworm wordt overgebracht via de wormeitjes in de ontlasting van de huisdieren en wordt ook via de moeder rechtstreeks op de pups en kittens overgedragen. Hierdoor zijn bijna alle jonge dieren in meer of mindere mate met Spoelworm besmet. Of een hond of kat Spoelwormen bij zich heeft is niet altijd aan de buitenkant te zien. Soms zijn de volwassen wormen in de ontlasting (of braaksel) te vinden. Deze worm ziet eruit als een stukje spaghetti van 5 tot 10 centimeter met dunne uiteinden. Vaak is ontlastingsonderzoek nodig om onder de microscoop de wormeieren op te sporen.

Lintworm

Lintwormen verraden zich snel: als uw huisdier een lintworminfectie heeft kunt u vaak kleine witte stukjes ter grootte van een rijstkorrel rondom de anus of in de ontlasting zien. Een lintworm-besmetting treedt op via een tussengastheer: de vlo! Een vlo kan een lintworm in zich hebben; uw hond of kat kan tijdens het reinigen van de vacht een vlo opeten (dood of levend) en zo besmet worden. Bij de bestrijding van lintwormen is het dus tevens belangrijk de vlooien goed onder handen te nemen.

DUS: regelmatig ontwormen van uw huisdieren is van groot belang voor de gezondheid van mens en dier!!

Ontwormingsschema:

- Pup: ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken; op 4, 6 en 9 maanden; daarna 4 x per jaar.

- Volwassen hond: 4 x per jaar.

- Drachtige teef: tijdens de loopsheid als ze gedekt gaat worden; 10 dagen voor de bevallingsdatum.