Dier N Plezier Driebergen

Verzorging

Bij een goede verzorging van katten is rust en regelmaat essentieel. Telkens verplaatst worden naar een nieuw huis of vakantie-adres is voor de dieren een nachtmerrie. Dan maar liever een oppas, al zal een kat die verandering ook lang niet altijd waarderen.
In huis moet een kat genoeg plekken hebben om zich terug te trekken. Het liefst verschillende ruimten, zodat hij op verkenning kan. Het liefste ook dat de kat zelf de mogelijkheid heeft naar buiten te kunnen.
Andere afleiding is ook zeer welkom bij de verzorging van katten, in de vorm van speeltjes, een klimpaal en een krabpaal om z’n nagels aan te scherpen. Een enthousiast baasje dat het dier veel aandacht geeft, behoort tot de eerste levensbehoeften.

Bij aanschaf van een nieuwe kat is een soortgenoot uit hetzelfde nest is een goede oplossing voor eenzaamheid.
Heeft u al een kat en wilt u een tweede kat erbij aanschaffen, let dan op de leeftijd. Een oudere kat met een kitten gaan meestal prima samen. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van hoe goed de dieren als kitten zijn gesocialiseerd. Ook kan het goed dat er een oudere kat bij komt, let dan wel goed op het karakter van de eigenkat, deze moet niet onder doen voor het karakter van de nieuwe kat.
Een kat die zelden met andere katten in aanraking is geweest, zal (aanvankelijk) moeite hebben een nieuwe huisgenoot te accepteren.

kattenbak.jpg

Iedere kat heeft zijn eigen kattenbak nodig, die op een vaste, rustige en goed bereikbare plek staat. Dus dat betekend dat als u 2 katten heeft er minstens 2 kattenbakken moeten staan. Zelfs geld de vuistregel het aantal katten +1 kattenbak. Dit om te voorkomen dat ze hun behoeften ergens anders gana doen dan in de bak. Bij de verzorging van katten moet de kattenbak dagelijks schoongemaakt worden en niet worden neergezet bij de plek waar gegeten of gedronken wordt. Katten zijn kieskeurig: het liefst eten ze op een andere plek dan waar ze drinken. En er wordt liever niet geconsumeerd in de buurt van de kattenbak.

En tja dan iets waar we helemaal niet aan willen denken, maar helaas wel vaak voorkomt:
Vermissing

844122.jpg

Om vermissingsdrama’s te voorkomen, is het verstandig uw kat te laten chippen. De chip heeft een unieke code die wordt geregistreerd bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Als uw kat gechipt is, is hij altijd te identificeren en terug te vinden door dierenartsen, dierenambulancepersoneel en asielen. Een chip kan de kat niet verliezen, een halsbandje met adreskokertje wel.
Als uw kat vermist is geef hem/haar dan op bij
Amivedi. Dit samen met een duidelijke foto. Zo maakt het de kans groter dat uw kat terug komt.

Beweging

Een net zo belangrijk punt bij de verzorging van de kat is de beweging. Katten die naar buiten kunnen hebben daar al veel beweging door achter dingen aan te rennen, in bomen te klimmen en te spelen. Binnenkatten hebben daarentegen veel minder beweging. Bij deze katten moet de eigenaar wat meer zijn best doen om de kat beweging te geven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een kattenmeubel met veel variatie of speeltjes in de huiskamer waar de kat lekker mee kan spelen. Ook is het een mogelijkheid om bijvoorbeeld een snackbal te gebruiken. Hierbij moet de kat actief blijven om het eten eruit te krijgen.

Dierenarts

Naast de juiste voeding en beweging zijn er nog een aantal factoren die belangrijk zijn voor de gezondheid van uw kat. Eén daarvan is de jaarlijkse controle bij de dierenarts. Bij deze controle wordt de kat nagekeken en krijgt deze de nodige entingen. De volwassen kat wordt elk jaar gevaccineerd met de enting tegen Kattenziekte en Niesziekte. Als de kat mee naar het buitenland gaat moet er ook geënt worden tegen Rabiës.

De zomer; begin van de tekentijd.

Vlooien en teken

De vlo is een parasiet waar de meeste dierenbezitters weleens mee te maken hebben gehad. Voor de bestrijding van de vlo is het belangrijk dat er regelmatig en goed doordacht behandeld wordt, meestal met verschillende producten. Belangrijk is het om vlooien te voorkomen dan ze te moeten bestrijden.

Daarom is het goed om uw kat preventief te behandelen tegen vlooien en teken. De tekentijd begint vaak weer als het weer warmer word en de katten weer lekker veel naar buiten gaan.In de winter zal de kat preventief tegen de vlooien behandeld moeten worden, dit omdat door onze lekkere verwarming in huis de vlo blijft leven.

De preventieve bestrijding is voorkomen dat een vlo die op de hond is gekomen zich niet kan vermenigvuldigen. De vlo leeft gemiddeld 2 tot 4 weken. Dit kan door middel van de Frontline Combo®,Fiprospot® of Advantage®. De Frontline combo® en Fiprospot® werken ook tegen teken.

Heeft uw kat toch een vlooieninfectie opgelopen dan kan dat behandeld worden met de Frontline spray®. Deze spray moet dan over de ruglijn gesprayd worden om zo de vlooien sneller aan te pakken. Naast de behandeling van het dier zal ook de omgeving moeten worden aangepakt. De slaapplaats van de kat moet goed warm gewassen worden en de verdieping waar de kat leeft, dit is meestal de benedenverdieping, zal behandeld moeten worden met een omgevingsspray bijvoorbeeld de Bio omgevingsspray® spray werkt doeltreffend. Met deze omgevingsspray doorbreekt u de cyclus van de vlo en kunnen ze zich niet meer vermenigvuldigen. Daarnaast dient u de omgeving waar u gesprayed heeft vaak te stofzuigen.

Ook is het van groot belang dat uw kat tekenvrij is. Door de warmere zomers kunnen ook teken uit zomerse landen in ons land overleven. Deze brengen weer ziektes met zich mee. Deze ziektes kunnen zelfs levensbedreigend zijn.

Eén van de bekendste ziektes is de Ziekte van Lyme. De teek heeft minstens 17 uur nodig om zijn speeksel met daarin de Borrelia-bacterie, de verwekker van Lyme, over te brengen. Dagelijks de hond in de zomermaanden controleren is zeer zinvol.

Andere door teken overgedragen ziekten zijn zeldzamer. Het gaat dan om Babesiosis en Ehrlichiose. Beide ziekten komen in Nederland niet voor, maar worden meegebracht uit zuidelijke vakantiegebieden.

Dit allemaal bij elkaar maakt het dus heel belangrijk de hond minder aantrekkelijk te maken voor deze parasieten.

Wormen

Onze honden en katten kunnen vaak ook besmet zijn met wormen, dit zijn meestal Spoelwormen en Lintwormen. Ook Zweep- en Haakworminfecties komen voor. Het meest gekregen antwoord op de vraag of de hond of kat regelmatig wordt ontwormd is “mijn hond/kat heeft geen wormen, ik zie nooit wormen in de ontlasting”. Uw hond of kat kan een worminfectie hebben zonder dat u het weet. Juist daarom is het belangrijk om regelmatig te ontwormen. De hond of kat kan ziek worden van deze wormen, maar wij kunnen zelf ook besmet worden met de spoelworm die honden en katten bij zich dragen. Vooral voor kinderen kan een spoelworminfectie nadelige gevolgen hebben. De larven kunnen zelfs blindheid bij kinderen veroorzaken! Omdat wij in nauw contact leven met onze huisdieren is het dus belangrijk dat we ze regelmatig ontwormen.

Spoelworm

De spoelworm wordt overgebracht via de wormeitjes in de ontlasting van de huisdieren en wordt ook via de moeder rechtstreeks op de pups en kittens overgedragen. Hierdoor zijn bijna alle jonge dieren in meer of mindere mate met Spoelworm besmet. Of een hond of kat Spoelwormen bij zich heeft is niet altijd aan de buitenkant te zien. Soms zijn de volwassen wormen in de ontlasting (of braaksel) te vinden. Deze worm ziet eruit als een stukje spaghetti van 5 tot 10 centimeter met dunne uiteinden. Vaak is ontlastingsonderzoek nodig om onder de microscoop de wormeieren op te sporen.

Lintworm

Lintwormen verraden zich snel: als uw huisdier een lintworminfectie heeft kunt u vaak kleine witte stukjes ter grootte van een rijstkorrel rondom de anus of in de ontlasting zien. Een lintworm-besmetting treedt op via een tussengastheer: de vlo! Een vlo kan een lintworm in zich hebben; uw hond of kat kan tijdens het reinigen van de vacht een vlo opeten (dood of levend) en zo besmet worden. Bij de bestrijding van lintwormen is het dus tevens belangrijk de vlooien goed onder handen te nemen.

DUS: regelmatig ontwormen van uw huisdieren is van groot belang voor de gezondheid van mens en dier!!

Tip:

Ontworm en onvlooi al uw huisdieren op de zelfde dag!

Ontwormingsschema:

-Kitten: ontwormen op 3,5,7,9 weken; Hierna iedere maand tot 6 maanden; daarna 4 x per jaar.

- Volwassen kat: 4 x per jaar.

Ook hierbij geld zijn er nog vragen, stel ze gerust.