Dier N Plezier Driebergen

Voeding

Er zijn verschillende soorten knaagdieren. En ieder knaagdier heeft zijn eigen behoeftes qwa voeding.
Onder de knaagdieren vallen bijv cavias,ratten,hamsters,gerbils en muizen.
Het konijn staat onder een ander kopje en valt niet onder de knaagdieren.

Waar moet op gelet worden bij de voeding van uw huisdier? Hieronder de belangrijke punten op een rij:

Konijn

Het beste is om een konijn kleine stukjes van zoveel mogelijk verschillende groenten tegelijk te geven, in plaats van veel van één soort groente. De wilde konijnen in de natuur eten ook heel gevarieerd en eten overal een klein beetje van. Voorbeelden van goede groenten om te geven zijn: andijvie, veldsla, broccoli, venkel, bleekselderij, knolselderij, koolrabi, wortelen en wortelloof, het loof van radijsjes, blaadjes witlof, paksoi, waterkers, aangevuld met een takje peterselie of selderij. Geef konijnen steeds genoeg vezels. Vul korrels of groenvoer steeds aan met hooi of gras. Zonder vezels riskeert het konijn diarree of dikkebuikenziekte. Dus eigenlijk is de stelregel hooi hooi hooi en nog meer hooi! Zo komt het darmstelsel niet stil te liggen. Is het konijn ziek en wil het niet eten ga dan gelijk naar de dierenarts! Als de darmen van het konijn eenmaal stil liggen krijg je ze heel moeilijk weer aan de gang!

SLECHTE GROENTEN

Groenten die niet gegeven mogen worden: prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool, spruitjes. Veel klaver geeft ook problemen, net zoals veel nat gras. Met de grasmaaier afgemaaid gras mag nooit gegeven worden in verband met gistingsgevaar (trommelzucht), geplukt, met de hand gesneden of geknipt lang gras mag wel gegeven worden.

Cavia

Cavia's zijn grote eters en eten de hele dag door. In de natuur zijn ze de hele dag in de weer met het eten van grassen, bladeren, planten en bloemen. In de thuissituatie moet ook worden voorzien in dit gedrag. Daarom moet een cavia altijd gras en/of hooi tot zijn beschikking hebben. Droog hooi is een belangrijk voedsel en moet constant aanwezig zijn. Ze vinden dit niet alleen erg lekker om te eten en op te liggen, ook trimt het hun tanden die continu doorgroeien en de vezels in het hooi zijn onmisbaar voor hun spijsvertering. Stro kan beter niet gebruikt worden omdat het door de harde delen vaak oogletsel veroorzaakt. Daarnaast moet er gezorgd worden voor veel verse groenten en kruiden.

Omdat een cavia, net als de mens, niet zelf vitamine C kan aanmaken moet ervoor gezorgd worden dat dit voldoende in het voer aanwezig is. Een cavia van 1 kilo heeft 20 mg vitamine C per dag nodig. De behoefte kan echter verschillen per leeftijd en omstandigheden. Met name stress en drachtigheid doet de behoefte vitamine C verhogen.
Alle soorten voer in onze winkel bevatten voldoende vitamine C.

Ratten

Ratten zijn echte alleseters. Goede voeding voor ratten bestaat uit droogvoer met dierlijke eiwitten, vers voer en af en toe een rattensnack. Ook willen ratten veel water drinken.

Droogvoer:

Bij droogvoer kun je kiezen uit gemengd voer en geperste korrels. De geperste korrels bevatten alle voedingsstoffen die een rat nodig heeft. Je moet niet te veel geven. Als het bakje te vol zit, eten ratten alleen de dingen die ze lekker vinden. Zo krijgen ze een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

Hooi:

Hooi bevat weinig voedingsstoffen, maar toch is het essentieel in het dieet van een rat. Hooi zorgt namelijk voor een goede spijsvertering.

Vers voer:

Ongekookte groenten, fruit en verse kruiden zijn vers voer. Ratten lusten bijna alles, maar ze vinden niet alles even lekker. Om uit te vinden wat jouw rat het lekkerst vindt, kun je het beste verschillende dingen uitproberen. Geef niet te veel vers voer, want er zit veel vocht in. Het is beter om geen kool en sla aan je rat te geven.

Water:

Ratten drinken, in tegenstelling tot de meeste knaagdieren, veel water. Zorg er voor dat ze altijd vers water in hun kooi hebben. Het beste is om het water in een drinkfles te geven. In een bakje wordt het water snel vies.

Hamster

Geef je hamster altijd voor dat speciaal voor hamsters bedoeld is. Bij voorkeur geperste korrels. Die zijn bij ons te koop van Hope Farms en Supreme Science Selective. Op die manier weet je dat je hamster altijd voldoende van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Met gemengd voer is dat altijd maar de vraag. Volle voerbakjes hoeven niet, over het algemeen zijn de voerbakjes die voor hamsters verkocht worden zo groot dat ze er in kunnen slapen. Moet je je eens voorstellen dat jij uit een bord moet eten dat zo groot is dat je er in kan slapen! Geef je hamster dus dagelijks een beperkt aantal brokjes. Het is even uitproberen hoeveel brokjes hij eet per dag, dat verschilt per hamster. Voer je te veel dan kan het zijn dat je hamster alles verzameld in zijn nestje. Als het daar vochtig is kan het voer gaan schimmelen. Dat is natuurlijk niet goed. Het is daarom ook voor hamsters beter om een beperkte hoeveelheid voer te krijgen.

Wil je je hamster eens extra verwennen? Koop dan speciale snacks.Ook meelwormen zijn een lekkernij voor hamsters!Ook een hondenbrokje, een stukje van een gekookt ei of een stukje gekookte pasta kan als lekker tussendoortje.
Eigenlijk eten ze bijna alles wat mensen ook eten, als het maar gezond is. Je moet je hamster dus geen chocolade of ander mensensnoep geven. Maar hamsters lusten wel fruit en groente, het is zelfs goed om je hamster regelmatig een lekker stukje groenvoer te geven.

Zorg ten alle tijden dus dat de dieren genoeg hooi en water tot hun beschikking hebben!