Dier N Plezier Driebergen

Nagels knippen

Het is mogelijk om bij ons voor €5,00* de nagels te laten knippen van uw huisdier. (behalve vogels en reptielen)

Bij het nagelsknippen kijken we naar de stand van de pootjes en knippen de nagels bij.

nagels%2520knippen.jpg

Soms zijn het alleen de scherpe puntjes, maar vaak toch wel grotere stukken omdat het dier de nagel niet goed kan afslijten.

De nagels slijten normaal gezien af tot op de juiste lengte behalve wanneer de weinig op harde of ruwe ondergrond loopt.
De nagels van de voorpoten slijten ook minder vlug af dan de nagels van de achterpoten.
Bij de hond en kat zit er aan de voorpoten een eerste teen of duimnagel deze raakt de grond niet en zal sowieso regelmtig geknipt moeten worden. Deze klauwen worden gauw te lang en verdienen dus meer aandacht.
Oudere honden staan soms wat doorgezakt, waardoor de nagels ook minder de bodem raken en daardoor onvoldoende afslijten. Lange nagels , gebroken nagels en nagelbedontsteking zijn veel voorkomende kwalen in een dierenartsenpraktijk.
De eigenaar komt met zijn huisdier meestal pas als het dier plotseling begint te manken.
Het gaat dan meestal om gebroken nagels, waarbij het afgebroken gedeelte nog aan de rest van de nagel vastzit.

Nagels zijn te lang wanneer ze problemen geven in de vorm van ingroeien ( Hubertusklauwen ), blijven haken in het vloerkleed, wanneer de nagels door hun lengte breken of wanneer het huisdier een andere stand van de poten krijgt.

Bij konijnen en cavia's is het sowieso verstandig de nagels regelmatig te laten knippen. Deze kunnen ingroeien en veel pijn veroorzaken.
Ook groeit het leven dan door en is het knippen van de nagels een stuk lastiger.

Maak dus bij ons op tijd een afspraak (0343-512142) om ellende te voorkomen.
Het makkelijkste is als u van te voren even belt, dan geven wij aan wanneer het het rustigste is voor u en uw dier om de nagels te laten knippen.

Hoe weet u of de nagels te lang zijn:

Hond:
Indien u een houten vloer heeft zijn lange hondennagels vaak snel te horen. Aan het toenemend getik valt op dat de nagels van uw hond aan een knipbeurt toe zijn. Het is vaak ook te zien, als u kijkt naar het voetzooltje van de hond, moet de slijtkant van de nagel in één lijn zijn met de onderzijde van het voetzooltje, of iets korter. Het duimpje groeit vaak krom als het te lang wordt.

Kat:
Zodra de kat zijn nagels niet meer onzichtbaar kan intrekken zijn de nagels meestal te lang. Dit geldt met name voor de voorvoetjes. Deze nageltjes groeien krommer dan de nageltjes van de achterpootjes en kunnen hierdoor zelfs in het zoolkussentje groeien. Dit kan pijnlijke verwondingen en ontstekingen geven.

Konijn/cavia:
Zodra de nageltjes zichtbaar onder de vacht van de pootjes uitsteken, zijn ze meestal te lang. Denk eraan dat ook konijnen een duimnageltje hebben aan de voorpootjes. Ook deze kan te lang doorgroeien!

*per huisdier